Digitaal Oisterwijk grijpt Oisterwijk 800 aan voor introductie QR-code

Voor de deur van het voormalig raadhuis op De Lind tonen Hans de Man (links) en Frank van den Oetelaar van Digitaal Oisterwijk een QR-code. Foto: Mara van den Oetelaar.

In het begin van de jaren ’90 liepen de Oisterwijkers Hans de Man en Frank van den Oetelaar landelijk voorop met de bouw van websites, toen iets zéér nieuws. Nu lopen deze twee ‘digitale’ ondernemers weer voorop met een initiatief dat ze in het kader van Oisterwijk 800 hebben genomen en dat in samenwerking met de gelijknamige stichting wordt uitgewerkt. Het gaat hier om het breed inzetbaar maken van QR-codes in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. “Voor veel mensen zijn deze termen nu nog abracadabra, maar over een paar jaar is dit overal gemeengoed en het is fantastisch dat de viering van het jubileumjaar ons nu in staat stelt deze nieuwe vormen van communicatie in de gemeente Oisterwijk te introduceren”, aldus Hans de Man (1959).

Hij is de zakenpartner van Frank van den Oetelaar die in 1993 het bedrijf Digitaal Oisterwijk begon. Twee jaar later voegde Hans de Man zich bij hem. Digitaal Oisterwijk begon met het bouwen van websites. Dat doet het bedrijf nog steeds, maar er zijn twee andere activiteiten bijgekomen, schetst Hans de Man de ontwikkeling van het bedrijf. Een daarvan is het hosten van websites, zorgen dat deze beschikbaar zijn op internet. Voor het publiek is Digitaal Oisterwijk veruit het meest zichtbaar met de exploitatie van InOisterwijk.nl, een verzamelplaats op internet van informatie over Oisterwijk. Je zou het een digitale brochure  kunnen noemen, waarin onder andere nieuws, agenda en bedrijven zijn opgenomen.

Streepjescode

In Oisterwijk.nl werkt samen met SPOT (Stichting Promotie Oisterwijk in de Toekomst) en met de Stichting Oisterwijk 800. Voor deze laatste organisatie beheert het bedrijf de website, een belangrijk communicatiemiddel voor Oisterwijk 800. Het jubileumjaar wordt door Hans de Man en Frank van den Oetelaar aangegrepen om met iets heel nieuws te komen, de QR-code en ar. QR-code staat voor ‘quick response’ (‘snelle reactie’), een in Japan ontwikkelt systeem. De QR-code kan overal op worden aangebracht – hij lijkt daarom nog het meest op de bekende streepjescode. De qr-code bevat informatie over datgene waarop hij is aangebracht. Door er een moderne telefoon met camera op te richten, kun je de informatie van de QR-code op het schermpje lezen.

Dit systeem, dat momenteel overal in Nederland een zeer snelle ontwikkeling doormaakt, stelt in staat om op een moderne manier informatie te geven. Dit biedt onnoemelijk veel kansen om daar iets mee te doen. Digitaal Oisterwijk wil het systeem over heel de gemeente Oisterwijk uitrollen. Dat betekent dat straks iedereen – inwoner en bezoeker – door middel van de mobiele telefoon informatie kan krijgen van bijvoorbeeld historische gebouwen en bijzondere natuur, maar ook van bedrijven, winkels en restaurants. Deze totale aanpak is uniek. In het najaar begint hiermee een proef. Volgens Hans de Man hebben de volgende bedrijven en organisaties al positief gereageerd: VVV Oisterwijk, Camping de Boskant, De Leijhof, Piet Plezier, Cambiance de Reebok, Stille Wilde, Landgoed De Rosep en voetbalclub Taxandria. Bedrijven en organisaties die mee willen doen kunnen dat kenbaar maken via info@inoisterwijk.nl.

In het jubileumjaar 2012 moet de QR-code overal in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom een feit zijn. In een later stadium wordt de ar (augmented reality) geïntroduceerd. Dit is een zeer geavanceerde vorm van informatieverstrekking via de mobiele telefoon. Bovendien is Digitaal Oisterwijk van plan Oisterwijk Wiki te introduceren. Dit is een plaatselijke variant op het befaamde Wikipedia.

Nieuws , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *